Bejelentés


Kézimunkáim "...mindig születnek új dolgok,amiért érdemes élni..."


LinkekÖtlet,tipp lépésről-lépésre

Szálszorítássor négyzetesen Népi kézimunkákon gyakran látható négyzetekből álló szálszorítás.Szegések,varrások, subrikák mentén húzódik, kiemeli szépségüket. A szálszorító öltés a borsókaszegélyhez hasonlóan készül.A munka színén egyenlő nagyságú 2 függőleges és 2 vízszintes öltés alkotja a kis négyzetet. A munka bal felén-hogy a hímzőszálat erősen meghúzhassuk - az öltések keresztezik egymást. A szálszámolásos anyagra jellemző, hogy nem egyforma sűrűséggel van szőve hosszában és széltében. Figyeljünk erre oda! A sűrűbb oldalon 1-2 szállal többet kell kihúzni, hogy egyforma széles legyen minden szálhúzásos rész. Szálszórításnál pedig jól kell figyelni az anyag szálait, hiszen ennél a mintánál nem húzunk ki szálakat, a vékony szálú anyagnál pedig nagyon könnyen tévedhetünk. Subrika vagy mesterke Az egyik legrégebbi és nagyon elterjedt szálhúzásos technika.A minták tömöttek, geometrikus díszítményükkel a szőttesek mintáira emlékeztetnek. Az alapanyag szálait kihúzzuk olyan szélességben ahogyan a minta megkívánja, és a minta szerint hímzőfonallal beszőjük. Legegyszerűbb eljárás: - Két szálcsomót csavarunk át egyszerre úgy,hogy a tompa hegyű tűvel először középen a két csomó között öltünk ki,ezt követően hol az egyik szálcsomót, hol a másikat tekerjük át a fonallal. - Végigvihetjük ezt a subrika egész szélességén, de téglakötésszerűen ölthetünk úgy is,hogy csak a subrika feléig, harmadáig varrjuk át így a szálakat.Ezt követően a szálcsomót megosztjuk,felét egyik, másik felét pedig egy másik szálcsomóba foglaljuk. A subrika két-, három- vagy többsoros lehet. Az határozza meg, hogy hány soros lesz,hogy mennyi fonalcsoportot hurkolunk át a fonallal. Javaslom, hogy a subrika készítése előtt ugyanolyan fogazással vegyük körül mindkét oldalon a kihúzott szálakat, mint a borsókaszegély készítésekor.Ez a fogazás beosztást ad az anyagnak,megkönnyíti a kézimunkázó munkáját. A beosztás egyébként a subrikált minta leolvasásának alapja. A hevesi terítőn egyszerű a keresztszemes csík, gyönyörű a két széles,fehérrel hímzett subrikasor, s megfigyelhető a többsorosan jelentkező"borsóka". Mindkettő díszes megoldás. A subrikacsíkok mintái azt szemléltetik, hogy a subrika lehet kettőnél több soros is. A gránátalmás toledós terítő mintájának hátterét egyenletes rece tölti ki. A rece mindkét oldalán egyszerű,de nagyon szép,mutatós subrikadísz halad.
Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Ferencziné Katona Erika [ 2011-06-29 13:44 ]

Gratulálok, bámulatosan szép munkákat találtam az oldalon, ennyire igényes és szépen elkészített dolgokat még nem láttam.
A virágok egyszerűen fantasztikusan néznek ki, messziről nézve nem tudtam hogy horgolás.
Engem elbűvöl a horgolás, én csak láncszemeket és rövidpálcákat tudok készíteni. Ezt is nagyon szeretem csinálni.
Szeretném megkérni, hogy az angyalka mintáját küldje el nekem "szájba rágós" stílusban , hátha én is el tudom készíteni.
Nagyon örülnék neki.
Köszönöm és további jó munkát kívánok a horgoláshoz és az oldalhoz is.

Ferencziné Katona ErikaVarga Ferencné Anika [ 2009-08-25 08:56 ]

Kedves Barbara!
Megtiszteltetés számomra kérésed. Megtudhatok bővebbet? Nyaralás után visszatérek a témára.
Köszönöm az elismerést.... Üdvözlettel : AnikaBarbara [ 2009-08-20 09:24 ]

Csodálatos munkák és nagyon klassz oldal!

Szívesen látnám szakértőnek a Kézimunka Közösségben:
http://kezimunka.ning.com/

üdv
Barbara
Hírek


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!